לפני זמן מה יצא לי להשתתף במפגש חברתי, וישבנו במעגל. בין היושבים ניכר שוני בולט מאוד: כל אחד הגיע מרקע אחר, היו שם גם גברים וגם נשים, אנשים שעסקו במקצועות שונים וכנראה שגם לא היו שם שני אנשים בני אותו הגיל. למרות השונות הבסיסית, התחיל שיח מעניין סביב נושא בניית חזון אישי. השיח התפתח, והתברר הצורך לבסס את החזון האישי על ערכים. כאן חכתה לנו הפתעה יפיפייה, שאף אחד מאתנו לא ציפה לה.

שונים מבחוץ, כמעט תאומים מבפנים

כאשר כל אחד מאתנו נדרש לחשוב ולהציג את הערכים שעומדים בבסיס החזון שלו- גילינו דבר נפלא: רובנו חולקים את אותם הערכים! אולי התגלית הזו לא נשמעת מרעישה במיוחד כשלעצמה, אבל כששומעים את השאיפה לנתינה, שלום, משפחה ועוד ערכים מחייל בשירות קרבי, ממורה בבית ספר יסודי ומפנסיונרית- בתוך מרווח זמן של דקה- אתה מתחיל לשאול את עצמך איך זה הגיוני?

איך ייתכן שאנשים מרקעים שונים, שחווים חוויות שונות זה מזה, ונמצאים בשלבי חיים אחרים- יכולים לחלוק את אותם הערכים? ואם נתחשב גם בפערים בתפיסות הפוליטיות שהיו מצויים בין חברי הקבוצה- הפלא מתעצם עוד יותר. איך שלא יהיה- הפלא הזה היה מונח לנו על השולחן. הבטנו זה על זה, כאשר העין רואה שונות כלפי חוץ, בזמן שהלב התחיל לקלוט שבפנים שוררים דמיון ואחדות.

פרצופים שונים עם ערכים דומים

חז"ל קבעו קביעה פשוטה: "אין דעתם של בני אדם דומה זה לזה, ואין פרצופיהן דומה זה לזה" (תלמוד בבלי ברכות דף נח עמוד ב). המשמעות הפשוטה של הדברים היא, שאין שני אנשים דומים זה לזה בשום צורה- לא בחזות, ולא בתודעה. עם זאת, המפגש עם אנשים שונים שחולקים ערכים דומים סייעה לי ללטש את ההבנה: ככל שנפגוש רבדים חיצוניים יותר– של עצמנו ושל הזולת- נחווה יותר ויותר שונות, וככל שניכנס לרבדים עמוקים יותר באישיות– של עצמנו ושל הזולת- נגלה יותר ויותר אחדות[1].

דברים בסגנון זה אומר הרב קוק: "אי אפשר להבין את פליאת הרצון של האדם, בכל פאר חופשו, אלא בתור ניצוץ אחד מהשלהבת הגדולה של הרצון הגדול שבכל ההויה כולה, הופעת רצון ריבון כל העולמים, ברוך הוא" (אורות הקודש חלק ג, עמ' 39). זאת אומרת, שהרצון העולה באדם- הוא למעשה חלק אחד מתוך הרצון הא-לקי, וממילא- הרצון העולה בשני אנשים שונים עשוי להיות דומה. לדברי הרב קוק, הסיבה לכך פשוטה: שניהם כמו ניצוץ, אל מול שלהבת אדירה ועוצמתית. נמצא, שכולנו- כל אדם ואדםנושא בתוכו ניצוץ אחד מהשלהבת הגדולה של הרצון הא-לקי.  אלו הם חדשות טובות מאוד לכל מי שערכיו ועולמו הפנימי יקרים לו.

ערכים- הDNA הפנימי ומקור האושר

כאשר רופא רוצה לקבל פרופיל רפואי על מטופל- די לו בדגימת דם קטנה, ממנה הוא כבר מפיק את כל המידע הנחוץ לו. בדומה לכך ממש, מי שרוצה להיפגש עם עולמו הפנימי של האדם ולהתחיל להכיר אותו- יכול לקבל הרבה מהמידע הנחוץ לו דרך היכרות עם הערכים של אותו אדם. כמו שהגנטיקה היא קוד שחוזר בכל מערכות הגוף- כך הערכים הם מעין קודים פנימיים שחיים בתוך נשמת האדם ותודעתו, ומניעים אותו לפעולה בצורות רבות ושונות. במובן הזה, ערכים הם כמו DNA פנימי, כמו שאמר החכם מכל אדם: "אדם- לפי מהללו" (משלי כז, כא), כלומר, אדם נבחן לפי אותם העניינים שאותם הוא משב, מוקיר ומעריך. מכלל כל הערכים, הולך ומתגלה רצון האדם, הרצון העצמי והעמוק, שעליו ניתן לבנות את החזון שלו.

מדוע חשוב שאדם יכיר את ערכיו? כי זהו שער אל האושר.

אושר הוא אולי המוצר המבוקש ביותר בעולם, אך לפעמים נראה שהוא קיים בהיצע נמוך. איך ייתכן פער כזה, שאינו קיים בכל שוק אחר? כנראה, שהמצב הזה נוצר מתוך תפיסה מוטעית ביחס לאושר. אם אדם רק ישיג סכום כסף מסוים או יזכה למעמד נחשב זה או אחר- הנה שם, היעד שחשק לו, ימתין לו האושר. כך טוענת הטענה הרווחת.

אולם המציאות מבררת, שאדם מאושר הוא אדם שערכיו מתבטאים בחייו. וכן ההיפך: אדם מתוסכל ועצוב איננו, לרוב, אדם חסר משאבים, אלא- אדם שערכיו אינם מתבטאים בחייו. מאחר והערכים הם הקודים הפנימיים החיים במעמקי האדם, ככל שהוא מאפשר לעצמו לחיות על פיהם ולממש אותם בחייו- באופן טבעי, האושר יבוא. מהסיבה הפשוטה שאותו אדם נאמן לטבע שלו.

2 עצות: צעד קטן לאדם, צעד גדול לאנושות

אז איך ניתן לגלות ערכים? דמיינו אדמה שבתוכה טמונים יהלומים. כל שנדרש הוא לחפור בקרקע עם הכלים המתאימים, והיהלומים יעלו מאליהם. בהקשר שלנו, על מנת להציף את הערכים שלנו מתוך תהומות הנפש והתודעה, אפשר להציע כלי יעיל במיוחד- שאלון ערכים: מה המניעים המרכזיים שלי בחיי? מהן התכונות הבולטות שלי, ואילו תכונות אני מעריך אצל אנשים אחרים? מה גרם לי אושר בחיי? אילו דמויות אני מעריך ועוד שאלות (שאלון מלא מצורף בסוף המאמר). התשובות לרוב השאלות הללו הן עצמן ערכים שטמונים, כמו יהלומים, בלבנו.

והנה הפלא: כאשר עושים תרגיל כזה לבד- מגלים יהלומים. אולם כאשר עושים זאת עם אנשים נוספים- מתגלה דבר נוסף: לרוב, הערכים משותפים! אם שאלון ערכים ממוצע מציף מאדם כ-20 ערכים, הרי שכאשר שני אנשים (או יותר) משווים את תשובותיהם- על פי רוב לפחות חצי מהערכים יופיעו בשתי הרשימות!

במילים אחרות: נגיף הקורונה בירר לעולם, בדרך הקשה והכואבת- שלא משנה כמה שאנשים מדברים שפות שונות, מנהלים נורמות חיים שונות ומשתייכים לתרבויות שונות- עצם השייכות לשרשרת הגנטיקה האנושית מאפשרת לנגיף להתפשט מאדם לאדם. כאן מתברר, בדרך הקלה והנעימה- שברמת הערכים רובנו מרושתים על אותה רשת פנימית, מחוברים באופן עמוק לערכים משותפים וכמהים למימושם. בנקודה מופלאה הזו, לפתע מתגלה האחדות העמוקה שבין אדם לאדם- לא משום ששניהם נהנים מפיצה בצורה דומה- אלא אחדות משמעותית שנוגעת במקומות המשמעותיים ביותר לאדם, בערכי החיים.

אושר פרטי ואחדות קולקטיבית

ככל שנברר אותם ונדבק בהם- הערכים שלנו מגלים לנו מי אנחנו, וכן את הדרך לאושר שלנו.            אך באותה ההזדמנות, דווקא הערכים- שמשקפים את חותמת האינדיבידואל האישית של כל אחד- יכולים גם להוות פתח להערכה הדדית: בין אדם לחברו, ובין אנשים, קבוצות, מגזרים וחברות.

כאשר מתגלה שברמת הערכים  יש לנו הרבה במשותף, מתחיל להתפנות מקום לתובנה שאנחנו בעצם אחד. אין בזה, חלילה, איום על הייחודיות- כל אדם ימשיך לפעול למימוש ערכיו בדרכו שלו, ובהכרח דרכו תהיה ייחודית, ותישא ניחוח, צליל וצבע שאין דומה לו בעולם. כך האושר הפרטי עדיין מובטח לכל מי שיחיה את ערכיו.

אבל אולי האושר הגדול יותר שמתגלה כאן הוא, שריבוי האנשים והדעות בעצם רק יוצרים מגוון רחב של האפיקים, שמממשים באופנים שונים את הערכים המשותפים לכולנו.

שאלון ערכים לדוגמא

  1. מה המניעים המרכזיים שלך בחייך?                                                                                                                                                    .

"אדם מאושר הוא אדם שערכיו מתממשים בחייו"

  1. מהן 3 הדמויות הנערצות ביותר עבורך?                                                                     .

מכל הדברים שעלו עד כה- עולה כי הערכים המרכזיים בחייך הם:

  1.                                                    .
  2. 2.                                                         .    
  3. 3.                                                         .
  4. 4.                                                         .
  5. 5.                                                         .

[1] בהקשר הזה, חכמים אפילו תיקנו ברכה מיוחדת למי שזוכה לראות 600,000 איש מישראל בבת אחת. זהו בהכרח מעמד גדול, בו אדם עומד נפעם מול עוצמת הריבוי והמגוון שיש בתוך עם ישראל, ויחד עם זאת- לדעת שכולם באים מאותו השורש. זה המקום בו אדם מפנים שהשונות שכלפי חוץ והדמיון והאחדות שבלב בפנים- הם סוד גדול, שרק א-לקים יודע אותו. על כך נתקנה הברכה לאירוע מיוחד שכזה: "ברוך חכם הרזים", על הסוד הגדול הזה.