"מותגים רוחניים"

אנחנו חיים בעולם מלא מותגים. בעולם הצריכה- לכל פריט יש מותג משלו: בענף ההלבשה יש מותגים מוכרים, בעולם המזון יש מותגים. המותגים הללו עוזרים לנו, קל לנו לעבוד איתם: כשאנו רואים או שומעים על מותג זה או אחר, אנחנו כבר יודעים למה לצפות, אין הפתעות.

על עקרון דומה, גם בעולם הרוחני יש לנו מותגים. "שבת"- כולם יודעים מה זה מכיל, "טוב ורע", "מוסר"- כל ביטוי כזה מציף את התודעה שלנו בערכים שעם הזמן התארגנו סביבם, וכך אנו בונים את המותגים הרוחניים שלנו. וגם כאן יש תועלת גדולה למותגים הללו, אולי אפילו יותר מאשר בעולם הצרכני: העולם הרוחני לפעמים נדמה כמו ים שאין לו התחלה וסוף, והיכולת לבודד ולייצר ערכים ומושגים ברורים דווקא במרחב הזה יכולה לעשות לנו הרבה סדר.

"מותג התשובה"

אין ספק שאחד המותגים הבסיסיים והעתיקים ביותר ביהדות, ובמיוחד בחודש אלול- הוא    "מותג התשובה". רק אמרת את המילה וכבר התודעה מוצפת. אנחנו כבר יודעים בערך לייצר את הדמות של בעל התשובה, ומערך קונוטציות שלם מתארגן לנו בראש. אלא, שכמו שהמותג היקר הזה עתיק- כך הוא גם לפעמים נדמה קצת שחוק. אם היינו צריכים לשער במה האדם הממוצע ימלא את בנק הערכים שסביב מושג התשובה, מן הסתם היה שם משהו בסגון: "מושג דתי, שייך לדוסים, קשור לתיקון של דברים שליליים, מתייחס לעבר, ניסיון להשתנות", ועוד על זה הדרך.

כאן מגיעה הבשורה הגדולה של הרב קוק, שמחולל מהפך נפלא ביחס למותג הזה של התשובה. בראייתו הרחבה והעמוקה, הרחיב הרב את המושג "תשובה" אל מעבר למקובל עד ימיו. בעוד התפיסה הקאלסית שומעת בביטוי העתיק צליל יהודי-דתי עם מאפיינים מובהקים, בא הרב והאיר לנו הארה נפלאה ורעננה. אומר הרב, כהגדרה כללית: "התשובה הכללית היא עילוי העולם ותיקונו", "התשובה באה משאיפת המציאות כולה להיות יותר טובה ומזוככת, יותר חסינה ומעולה ממה שהיא".

כך הולך הרב, ובונה תפיסה שלימה, חדשה-עתיקה ביחס לתשובה. בקטעים הקרובים ננסה לגעת בכמה מאפיינים קלאסיים בהם, נתחיל ביסוד ראשון: אין קשר מוכרח בין חטא לתשובה.

כלומר, אולי הקביעה הבסיסית ביותר בכל התפיסה של הרב בסוגיא הזו היא, שהעולם כולו- ובייחוד האדם- נבראו בצלם א-לקים. משמעות הדבר הוא, שהצלם הא-לקי משתקף בצלם האנושי. אם כן- כמו שהרצון הא-לקי הוא להיטיב, להשפיע טוב ולתת נתינה בלתי מותנית, נתינה עד אינסוף- משהו מזה מנצנץ בעומק הרצון האנושי, של כל אדם שנאמן לצלם המקורי שלו.

המשמעות הראשונה לכך היא, שאדם לא צריך לחטוא כדי להכיר בקול הא-לקי שמנגן בתוכו ולפעול לאורו. עצם האמון בקיומו של קול זה בתוכנו, ועצם היכולת להקשיב ולזהות את הקול הזה עולה בתוכי- זה כבר תשובה. במובן הזה שאני שב אל המקור שלי, אל הקול הא-לקי שמהדהד בעולם כולו מיום בריאתו, שהוא אותו הקול שמהדהד בעומק נשמתי מיום היוולדותי. אז היכולת לשמוע את הקול הזה- הוא הצעד היסוד הראשון במותג התשובה, לפי תפיסת הרב.

אלו בשורות נפלאות, כי המשמעות היא שאנחנו לא נדרשים להיכנס לכל מיני מרתפים אפלים שאולי ביקרתי בהם בעבר, ברגעים פחות מזהירים בהיסטוריה שלי. לא, זה לא בהכרח נצרך, לא בטוח שלזה אני נדרש. הקריאה "שובו אל ה'" הוא לפני הכל- שובו אל הקול הפנימי, האמתי, הטהור, הטוב והחי שבכם.

אז מה עושים, אתם שואלים? אם לא לנבור באשפתות החטאים של העבר- מה כן? אז הנה תרגיל אחד שיכול לדעתי מאוד לסייע לכם לעשות את הצעד הראשון בעולם התשובה, לפי העדכון שהרב קוק מעניק למותג:

דמיינו לעצמכם מציאות שבה אין לכם כל מחסור. כל משאב שתעלו בדעתכם- זמן כסף, משפחה, מעטפת חברתית ומקצועית- הכל. הכל יש לכם. מה עכשיו? מה הייתם רוצים לעשות, מה היה מניע אתכם לקום ולפעול גם באותו ציור שלם…?

ערכו לעצמכם רשימה. אם תגלו שהדברים שכתבתם הם לתועלת העולם, לקידום האדם, החברה, לקידום ערכים שאתם מאמינים בהם, או להטבה כלשהי של המציאות- שאלו את עצמכם: למה? מה מניע אתכם ללכת ולתת מעצמכם למרות שמצד עצמכם- אתם מסודרים, אתם לא באמת צריכים את זה?

כאן עונה הרב קוק תשובה פשוטה: אין זה אלא הקול הנשמתי שאתם שומעים, עולה בכם שוב, ומכה באופן בלתי פוסק על חדרי הלב, מבקש להישמע, ושנאפשר לו להוביל אותנו.

לא חטא, לא תיקון עוולות, ולא חרטה על מי שהיינו והחלטות שקובעות ש"זהו, מעכשיו אני אדם אחר, חדש". לאמירות אלו יש מקום, בהקשרים מאוד מסוימים שנגע בהם בהמשך, אבל כאן חשוב להבהיר את היסוד שממנו נצא לדרך: התשובה היא עצם השאיפה הפנימית להיות טוב, עצם תנועת החיים שמניעה ודוחפת לדמיין עולם טוב יותר. הדמיון הזה הוא הד קול נשמתי, שבא לנו מכך שהנשמה מכירה את גן העדן, שם המרחב הטבעי שלה, ומכיוון שמשם היא באה- היא שואפת ועורגת כל הזמן לשוב לשם. והיא עסוקה כל היום בלדמיין את העולם הזה לא כמו שהוא בפועל, אלא היא רואה אותו בראי העולם הבא, בפרספקטיבת גן עדן. ומהמקום הזה, היא מאותת לנו בוקר וערב ללכת וליצור גן עדן מהעולם הזה.

אם משהו מכל זה נשמע לכם מוכר- תפסו את זה בשתי ידיים. זיהיתם משהו שעולה בכם ישירות מתהומות הנשמה. תחגגו כבר את זה. בהמשך עוד נדבר על פיתוחים שאפשר לעשות על גבי, אבל זה השלב הראשון, שהוא השלב הקריטי.

אז אם נסכם, מה ראינו:

  1. מותג התשובה עובר חידוש, טרנספורמציה של ממש בתפיסת הרב קוק: ממושג דתי-מצומצם, למושג רחב וחובק חיים, שעוד נרחיב בע"ה בהמשך איפה ועד כמה המושג הזה רחב ונוגע בכמעט כל תחום חיים.
  2. התשובה לא נובעת מהחטא ולא מצריכה "לעבור דרך החטא" כדי להתחיל להזדהות אתה.
  3. 3.       "התשובה היא ההרגשה היותר בריאה של הנפש", קובע הרב. התשובה היא הד הקול, השופר והביטוי הישיר של צליל נשמתי עמוק במנגן בתוכנו כל הזמן. במובן הזה- התשובה צומחת מתוך ה"פלוס" הנשמתי-מוסרי שלנו, ולא מה-"מינוס" שלנו.
  4. איך אפשר לזהות את הקול הזה: על ידי דמיון הרצונות והשאיפות שלנו גם כאשר אין לנו חוסרים וצרכים שדורשים סיפוק. לרוב נגלה, שאחרי ככלות הכל- עוד לא נהיה שבעי רצון, עוד נמשיך לכסוף לפעול לתיקון, להטבה, לטוב ולהצמחת החיים. כל אלו, ועוד הרבה, הם כמו רסיסים נשמתיים שצפים ועולים בתוכנו, אם רק נלמד להקשיב להם.
  5. הקולות הללו עולים בנו באופן טבעי, ולרוב ללא מאמץ. זאת משום שהם עולים מהמרחב הנשמתי שטמון עמוק בתוכנו. הנשמה שלנו באה ושייכת לעולם השלימות, לגן העדן, והיא זו שזורעת בנו את הרצון לצבוע את החיים בגוון של טוב ותיקון.
  6. הרב קוק מסביר לנו, שהיכולת להכיר בצלילים הללו, ולהזדהות אתם ולזהות בהם את הצלילים האותנטיים והאמתיים שלנו- זהו הצעד הראשון במסע התשובה.